Procedure for kostpolitik

Kostpolitik

Sund kost og bevægelse giver energi, trivsel, forbedrer indlærings- og koncentrationsevnen og forebygger en lang række sygdomme. Det er i høj grad i barndommen, vi grundlægger de sunde vaner.

Hvad enten man går i vuggestue eller er på vej ud af 9. klasse, er det vigtigt, at alle får muligheden for at få en god og sund kost, og at få bevæget sig tilstrækkeligt i form af leg og sport.

Privatskolen Nakskov vil med en kostpolitik sikre, at alle børn, unge og deres forældre, bliver opmærksomme på betydningen af en sund livsstil.

Overvægt og fedme er et hastigt voksende problem for børn og unge. I de seneste 30 år er antallet af overvægtige børn og unge tredoblet i Danmark, og det går ud over både deres fysiske og psykiske helbred. For meget sukker og for lidt motion er de to store syndere.

https://faktalink.dk/titelliste/overvaegtige-boern-og-unge

Links til sider vedr. sund kost:

www.altomkost.dk

www.hjerteforeningen.dk

www.foedevarestyrelsen.dk

www.madkassen.dk

Fødevarestyrelsens 10 kostråd:

  1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv.
    • Spis forskellige grønsager, frugt og fuldkornsprodukter hver dag. Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød hen over ugen. Kartofler hører med til en varieret kost.
    • Vær fysisk aktiv hver dag. Børn anbefales 60 minutters daglig bevægelse, hvor pulsen kommer op, og barnet kommer til at svede.
  2. Spis frugt og mange grøntsager.
    • Voksne skal spise ca. 600 g om dagen / 4-10 årige ca. 400 g dagligt. Mindst halvdelen skal være grønsager – 100 g grøntsager eller frugt svarer til en stor gulerod eller et æble.
  3. Spis mere fisk.
    • Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen.
  4. Vælg fuldkorn.
    • Spis mindst 75 gram fuldkorn om dagen. Fuldkorn finder du i mad, der er lavet af kornprodukter, hvor hele kornet er taget med.
    • 75 gram fuldkorn svarer fx til 2 dl havregryn og en skive fuldkorns- rugbrød.
  5. Vælg magert kød og kødpålæg.
    • Vælg kød og kødprodukter med maks. 10 % fedt. Spis højst 500 gram tilberedt kød om ugen fra okse, kalv, lam eller svin. Det svarer til to til tre middage om ugen og lidt kødpålæg. Vælg fjerkræ, fisk, æg, grøntsager eller bælgfrugter de øvrige dage og som pålæg.
  6. Spis mindre mættet fedt.
    • Skær ned på dit forbrug af mættet fedt. Vælg planteolier, fx raps- olie og olivenolie, flydende margarine og blød margarine i stedet for smør, smørblandinger og hård margarine.
  7. Vælg magre mejeriprodukter
  8. Drik vand.
    • Drik vand i stedet for fx sodavand, juice og saftevand til maden, og når du er tørstig mellem måltiderne.
  9. Spis mindre sukker.
    • Spar på sukker, især fra sodavand, slik og kager. Børn under 3 år ingen sukker. Børn 3-5 år højst 30 gram sukker pr. dag.
  10. Spis mad med mindre salt.
    • Køb madvarer med mindre salt. Skær ned på brugen af salt i din madlavning og på din mad. Smag på maden, før du salter

 

Se efter nøglehulsmærket og fuldkornsmærket.

Skolen

Forældreansvar

Madpakken er forældrenes ansvar.

Som skole forventer vi, at forældrene hver dag sørger for, at alle elever har en god og sund madpakke med, således eleverne kan spise et let mellemmåltid i første frikvarter, samt har et solidt måltid med til andet frikvarter. Derudover anbefaler vi, at alle elever hver dag har mindst et stykke frugt med.

Slik, chips og sodavand må ikke medbringes eller spises på skolen.

Endvidere anbefaler vi fra skolens side, at alle elever har drikkedunk eller lignende, så de løbende har mulighed for at få væske dagen igennem. Vi henstiller til, at der er vand i drikkedunken.

I forbindelse med fødselsdage må der gerne deles kage eller lign. ud. Dog henstiller vi til, at der kun deles én ting ud pr. barn.

Slik og andet i forbindelse med fødselsdage må ikke overstige 10 kr. pr. elev.

Søde sager lægges i den bedste mening nogen gange i børnenes madkasser. Som oftest er det tomme kalorier, som ikke giver barnet den nødvendige næring, og som kun mætter kortvarigt.

 Velmenende forældre ”sponserer” også med jævne mellemrum en kage til klassen. Det er rigtig dejligt og meget betænksomt, men det er ofte tomme kalorier og vi henstiller derfor til, at kagen erstattes med grove boller eller frugt.

Skolen tilbyder

Elever fra 0.-5. kl. spiser hver dag med en lærer i tidsrummet kl. 11.30-11.45 i klasserne, 6. kl. spiser med en lærer fra 11.30-11.40. 7.,8. og 9. kl. må spise i deres klasselokale uden en lærer.

Mad opbevares bedst køligt, derfor forventer vi, at de respektive klasseråd sørger for, at hver klasse har et funktionsdueligt, samt energivenligt køleskab i klasserne.

Skolen er ansvarlig for, at oplysning om sund mad og bevægelse til børnene, bliver indflettet i mange fag.

SFO

I morgen SFO må barnet have sin egen morgenmad med. Dog henstiller vi til skolens forventning om et sundt og god måltid. Det vil sige, at vi ikke ønsker sukkerholdige morgenmadsprodukter så som Choko Pops, Kellogg’s Frosties og lign.

Grov toast m. ost eller pølse, havregryn, havrefras eller cornflakes uden sukker er gode og sundere alternativer.

Kostpolitikken hedder ”Sund Fornuft”, og vi forventer at alle forældre efterkommer dette.  Skulle der være forældre der måtte have brug for vejledning, bidrager vi gerne.

Børnehaven/vuggestuen

Madpakken

Børnenes madpakker skal være alsidige og næringsrige.

Madpakken kan fx indeholde:

  • Rester fra aftensmad som kan spises koldt
  • Pastasalat, tærte, æggekage eller lign.
  • Kødpålæg: leverpostej, spegepølse, skinke, filet og lign.
  • Fiskepålæg: torskerogn, fiskefrikadelle, laks, rejer og lign.
  • Andet pålæg så som figenpålæg, rosiner, banan og lign.

Vi drikker vand og mælk til vores frokost.

Der må ikke medbringes juice, sodavand eller saft i drikkedunken. Dette gælder også light udgaverne af saft, juice og sodavand. Der må heller ikke medbringes ½L. drikkeyoghurt.

Madpakker med på tur

Det er en god ide at pakke maden ind i smørrebrødspapir som tager hensyn til naturen, når vi skal på tur. Sølvpapir/ stanniol har svært ved at forgå i naturen.

Madpakken skal være overskuelig og meget gerne indeholde klap-sammen-madder. Makrelmadder er ikke gode at have med på tur.

Egen rygsæk samt en lille drikkedunk skal også medbringes på ture ud af huset.

Søde sager

Søde sager lægges i den bedste mening nogen gange i børnenes madkasser. Som oftest er det tomme kalorier som ikke giver barnet den nødvendige næring og som kun mætter kortvarigt.

Derfor ønsker vi ikke følgende i madpakken:

  • Petit Danone eller andre sukkerholdige desserter
  • Kiks med chokolade eller anden creme
  • Mælkesnitter/Knoppers
  • Chips


Kostpolitikken hedder ”Sund Fornuft” i både vuggestue, børnehave, SFO og skole. Vi forventer derfor, at alle forældre efterkommer dette.  Skulle der være forældre der måtte have brug for vejledning, bidrager vi gerne.

Revideret 2024.