Privatskolens børnehave og vuggestue
Årshjul 2025 marts til juli:
Vi vil under hver periode sikre os at berøre alle læreplanstemaer og pædagogiske grundlag.
Forår:
Krop, sanser og bevægelse:
Vi vil tage ture ud af huset. Bruge nærmiljøet til at følge naturens gang med fokus på sanser. Vi vil færdes på forskellige terræner.
Sprog og kommunikation:
Vi vil snakke farver, lære nye ord om blomster, frø osv. Vi vil synge og rime om foråret.
Kultur, æstetik og fælleskab:
Vi vil snakke om påsken og de traditioner der følger med den. (maddage med påskefrokost, herunder skal børnene være med til at handle og bestemme menuen. Med de ældste vil vi snakke om hvorfor vi holder påske)
Alsidig personlig udvikling:
Vi vil igennem hele dagen etablere læringsmiljøer hvor det enkelte barn kan udvikle sig inden for nærmeste udviklingszone, trives, lære og dannes. De skal høres og være deltagende i hvad der skal plantes, synges osv. De skal øve sig i at turde sige deres ønske højt
Natur, udeliv og science:
Vi vil plante og så og følge udviklingen fra frø til blomst/karse/ eller hvad er bliver sået. Vi vil følge blomster, træer og hække på legepladsen og se dem folde sig ud. Vi vil lave forsøg med at farve blomster
Social udvikling:
Børnene skal lære at lytte til hinanden. Fx til valget af påskefrokost skal man lytte til hvad de andre kan lide, vente på tur, lære at acceptere demokratiske valg.
Vandtema:
Krop, sanser og bevægelse:
Vi vil lave lege hvor børnene henter vand, balancer med det, mærker forskellige temperaturer på vand osv.
Sprog og kommunikation:
Vi vil synge og lave rim og remser om vand. Børnene skal lære at sprogliggøre deres ideer om hvordan man kan lege med vand.
Kultur, æstetik og fællesskab:
Børnene skal bruge deres fantasi til hvad vandet kan bruges til. Lave mudderkager, vandmøller, vandbaner osv. Med de ældste skal vi snakke om vandets stadier.
Alsidig personlig udvikling:
Vi vil understøtte barnets ønsker og ideer. Vi vil lave læringsmiljøer hvor barnet har mulighed for at øve sig og udfordre sig med forskellige vandaktiviteter.
Natur, udeliv og science:
vi vil være ude i regnvejr, snakke om vandet samler sig, grave baner så vandet kan flytte sig.
Vi vil undersøge hvilke dyr der bor i vandet.
Social udvikling:
Børnene lærer at tage hensyn til hinanden og lærer hinandens grænser at kende. Nogle kan lide at lege med vand andre ikke. Vi vil lave aktiviteter/fællesskaber med børn fra forskellige stuer, så børnene har mulighed for at danne nye relationer.
Høst:
Krop, sanser og bevægelse:
Vi vil tage på ture ud til marker når der bliver høstet og er høstet, for at dufte, mærke og føle hø/halm/stubbe. Børnene skal smage på de forskellige bær vi har på legepladsen. Er det surt/sødt?
Sprog og kommunikation:
De voksne fortæller og viser de forskellige processer i høsten. Børnene videre bringer det i deres leg og fortæller forældre om høst. Vi vil bruge dialogisk læsning til at udvikle sprogforståelse og ordforråd
Kultur, æstetik og fællesskab:
Det er en tradition at vi i Danmark markerer høsten. Vi danner fællesskaber og fejre høsten. Bedsteforældre og forældre kan via høstfesten være med til at videregive traditioner og værdier.
Alsidig personlig udvikling:
Børnene udvikler nysgerrighed for hvor vores mad kommer fra. De får erfaring med naturens gang. Til høstfesten vil børnene føle sig værdifulde som de er… Vi er forskellige og alle er okay.
Natur, udeliv og science:
Vi vil høste fra vores bærbuske og lave marmelade. Vi vil høste frugt i vores kolonihave og lave mad af det. Vi vil Medinddrage kornhøst i lege. Kendskab til hvad vi høster i Danmark.
Social udvikling:
Vi vil i fællesskab høste og hjælpe hinanden med at bruge høsten.
Når vi tager på tur ud af huset, skal børnene få erfaringer med at begå sig udenfor.
Vi vil invitere til høstfest for forældre, søskende og bedsteforældre. Børnene skal have medindflydelse på planlægningen og de skal få oplevelse af at være en del af noget større.
Se årshjulet her